torsdag 25 februari 2010

Moderaternas valfusk är inte somaliernas fel!

Somalier har blivit en tacksam måltavla för mediernas rapportering – senast i den moderata valfuskhärvan. Media har i grunden fel när man pekar ut somalierna som grupp, skriver Awad Hersi (MP).

De senaste dagarna har vi fått läsa i medierna att moderaternas valfusk kretsar kring somalier i Rinkeby-Tensta. Hur stor är sanningshalten i den rapporteringen?

Vi får lära oss att ett politiskt parti har förrått sitt politiska ideal och att somalier är medskyldiga i enskilda moderaters felsteg, alltså för media existerar inte kritiskt tänkande och källgranskning, eller objektivitet när det handlar om somalier. Det viktigaste är att mediadrevet attackerar samfällt och fäller det sårbara bytet – somalier.

Under de senaste två månaderna har svenska medier rapporterat om somalier utan att behöva presentera några fakta för sin sak. Somalierna blir en tacksam måltavla för den journalist som vill avreagera sig. Sveriges Radio rapporterade att Al-Shabab rekryterar ungdomar i Rinkeby utan att redovisa sina källor. DN rapporterade sina halvlögner pådyvlade av Nalin Pekgül om Little Rock, utan att fråga sig när Nalin var intresserad av hur unga somalier har det i samhället.

Nu senast vill media återigen låta somalier bära huvudansvaret när moderaterna har svikit sina ideal. Hur kan detta vara möjligt? Är inte grundproblemet att enskilda moderater vill gå så långt med att använda sig av otillbörliga metoder och utan att tro på sin egen ideologiska attraktionskraft?

Om jag går tillbaka till sanningshalten i medierapporteringen om somaliernas inblandning i det moderata valfusket, skulle jag säga att sannolikheten är lika stor eller liten att somalier deltar i härvan som att vilken annan etnisk grupp eller etniska svenskar har varit inblandad i fuskhärvan. Alla minns väl att när den moderata fuskhärvan rullades upp löd nyhetsrubrikerna ”Somalier i Rinkeby-Tensta i moderat valfusk”, den som har följt nyhetsrapporteringen av fuskhärvan får den bilden av att det är bara somalier, vilket är långt ifrån sanningen. Man kan fråga sig varför peka ut somalier som en etnisk grupp?

Min ståndpunkt är att massmedia i grunden har fel, när man pekar ut somalier och säger att det är deras fel att moderaterna manipulerar sitt provval. Det finns dokumenterade källor som visar att även finns andra etniska grupper än somalier som är inblandade i moderaternas valfusk, men media har inte velat rapportera dessa källor eller namnge dem.

Mig veterligen finns det inte något som visar på somaliers inblandning som grupp, eller i varje fall har det inte presenterats i media några hårdfakta som visar att någon somalisk grupp är inblandad.

Mina egna källor uppger att många personer inte tycker sig vara medlemmar i moderata samlingspartiet, men fick veta det först genom revisionsbyrån att de var medlemmar i partiet och att någon i partiet har förkryssat i valsedlarna till provvalet.

Det är tyvärr en bristvara att nyansera skildringen av den somaliska gruppen i svensk media.

Awad Hersi (MP)
Kandidat till kommunfullmäktige och en stolt Tenstabo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar