I DN den 7 mars hävdas att al-Shabab skulle gynnas ekonomiskt av khat-smuggling. Detta verkar osannolikt, eftersom al-Shabab har förklarat krig mot khat-användandet, och infört absolut förbud mot khat i de delar av Somalia som de kontrollerar.
Al-Shabab är en terrororganisation och utgör det allvarligaste hotet i mannaminne mot den somaliska befolkningen och mot sina grannar. Men denna terrororganisation inför hårda bestraffningar mot khatbruk, har inga egna odlingar av växten och ingen kontroll över smugglingskedjan till Europa. Dessutom har khatsmugglare inte alls samma syn på vad som är rätt och riktigt som terroristerna.
Människor som sysslar med khatsmuggling har en liberal livsföring och är mindre religiösa och mindre politiskt medvetna. Man skulle kunna säga att de är livsnjutare, de festar och står långt ifrån al-Shababs världssyn. Att säga att al-Shabab sysslar med khatsmuggling är ungefär som att hävda att svenska veganer stödjer svenska köttproducerande företag – en absurd tanke.
Det allvarligaste med de olika uttalanden från myndighetspersoner som förekommer i DN:s artikel är att man misstänkliggör hawala-företag som erbjuder banktjänster världen över. Dessa firmor är sista livlinan för den nödställda somaliska befolkningen som känner sig övergiven av omvärlden. Hawala-företag tillhandahåller finansiella tjänster som minskar det mänskliga lidandet i landet. Utan hawala-företag skulle det vara oundvikligt med en mänsklig katastrof i stor skala i Somalia.
Det är inte första gången man misstänkliggör denna typ av nätverk som möjliggör överföringar av pengar från somalier i Europa till sina släktingar i ett Somalia som saknar vanliga finansiella institutioner. Sverige frös i början av 2002 Al-Barakats tillgångar i Sverige helt utan grund. Lika lätt avförde svenska myndigheter sedan Al-Barakat från terrorlistan utan rättsligt efterspel.
Dessa informella nätverk som förmedlar pengar står under finansinspektionens insyn och inga oegentligheter har rapporterats.
En framkomlig väg att bekämpa införsel av khat till Sverige är att ställa krav på de länder som producerar khat. Somalia exporterar inte khat. De länder som producerar och exporterar khat är Kenya, Etiopien och Yemen. Somalia importerar sitt khatbehov från dessa länder och en mindre del går vidare till Europa.
När det höjs röster för högre straffsatser för khatsmuggling ska man inte glömma att beakta brukets konsekvenser, både ur spridningssynpunkt och medicinskt. Bruk av Khat är ganska harmlöst enligt flera studier, och man bör inte överdriva farligheten. Det är av stor vikt att man inte låter somalier känna sig förföljda och misstänkliggjorda.
Jag tror inte att straffskärpning är den långsiktiga lösningen. I stället behövs en bredare diskussion på EU-nivå. Det måste vara problematiskt att khat är en laglig handelsvara i vissa länder och klassas som narkotika i andra länder.
Awad Hersi, Gruppledare (MP) Spånga-Tensta Stadsdelsnämn
tisdag 6 april 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar