måndag 22 mars 2010

Låt arbetslösa rusta upp miljonprogrammet

Gustav Fridolin vill att arbetslösa som bor i miljonprogram ska rusta upp bostäderna. På så vis ska nya jobb skapas – samtidigt som husen fräschas upp.


Gustav Fridolin, Miljöpartiet, vill minska arbetslösheten och rusta miljonprogramsbostäderna i samma drag.


Enligt honom är lösningen att man ska lära de arbetslösa i miljonprogrammen att rusta upp hus och sedan låta dem arbeta i områdena.
– På det här sättet skapar vi jobb där det inte finns några jobb och får upprustade bostäder där det behöver rustas, säger Gustav Fridolin.


De nyutbildade kommer inte att ge sig i kast med renoveringen själva utan förebilden är ett projekt i Södertälje där arbetslösa anställts för att arbeta tillsammans med byggföretaget Peab.


Sammanlagt kommer det här projektet att kosta staten flera miljarder och ta minst ett decennium att genomföra. Men pengarna är inget problem enligt Gustav Fridolin.
– Frågan är om vi har råd att inte göra det. En person som går utan arbete hela livet kostar 12,5 miljoner under sin livstid. Om det här betyder att de kommer ut i arbetslivet så finns det pengar att spara, säger han.

saxat från Metro - skrivet av Rickard Lindholm

i DN (24/4) står det:
- Vi behöver tänka nytt när det gäller socialt ansvar för att bryta segregationen och ge människor bättre livschanser, säger Miljöpartiets oppositionsborgarråd Yvonne Ruwaida till DN.se.

Tanken är att ett nytt byggbolag ska konkurrera på en fri marknad och delta vid upphandlingar som alla andra bolag. Skillnaden är att man endast ska rekrytera byggarbetare lokalt, där arbetet utförs.

- Om vi till exempel ska genomföra en renovering i Rinkeby bör man i första hand vända sig till arbetsförmedlingen i Järva för att se om det finns människor där som kan utföra jobbet, säger Yvonne Ruwaida.

se:
http://www.dn.se/sthlm/mp-vill-skapa-nytt-byggbolag-for-arbetslosa-i-fororten-1.1056013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar