torsdag 25 mars 2010

Hundratals flyktingar saknar ID-kort

I senaste numret av mitt-i-Kista kan man läsa om de flyktingar, flera hudnra bara i Rinkeby-Kista som saknar svenska ID-kort. Detta medför som man förstår stora problem i vardagen...
Miljöpartiet agerar naturligtvis på detta, Jakob Dencker (mp) och Levent Özkan (mp)har gjort ett Särskilt uttalande i Stadsdelsnämnden:

"Vi håller med flyktingmottagningen i att det är ytterst viktigt att problemet med id-kort får en mer strukturell och generell lösning.

Det är positivt att Flyktingmottagningen bokar in grupper om 15-20 personer som tillsammans med sin handläggare går till Skatteverket för att ansöka om ID-kort.

Situationen är stressande för alla inblandade parter, såväl för den enskilde nyanlände som för introduktionshandläggaren. Vi kan inte nog stryka under vikten av att ID-kortproblematiken får en mer ordnad och varaktig lösning. Men så länge regelverket är som det är bör förvaltningen göra det bästa möjliga av situationen. Att de nyanlända inte kan identifiera sig innebär att den blir portade ifrån både kommunala och statliga servicegivare. Den nyanlände blir inte fullvärdig medlem i samhället med både skyldighet och rättigheter.
Konsekvensen av att den enskilde blir så beskuren i sin vardagliga livsföring är att den enskildes introduktion i samhället blir fördröjd, och därmed tar det betydligt längre tid för den nyanlände att bli självförsörjande.

Vi håller med Kommunförbundet i att det inte är optimalt att kommunala tjänstemän förväntas intyga identiteten. I en mindre nedbantad stadsdelsförvaltning hade dock kanske tjänstemännen haft tid att hjälpa lite mer i de fall Skatteverket av någon anledning dröjer med att utfärda ID-kort".

se också:
http://arkiv.mitti.se/erez4/online/mitti/kista.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar