Det var inte så många från Järva lokalavdelning som besökte debatten, el utfrågningen av kandidater till posten som partisekreterare på Pustegränd idag, den 27/2 -11, så jag bifogar ett litet referat:
Till utfrågningen hade sex kandidater kommit: Max Andersson, Daniel Helldén, Mats Pertoft, Anders Wallner, Michael Hjelm och Helene Öberg. Karin Jansson hade lämnat in en skriftlig intervju med sig själv, enligt obekräftade uppgifter kandiderar även Lena Klevenås.
Kandidaterna tillfrågades om hur de ser på uppgiften som partisekreterare och på vad sätt de själva skulle platsa som det.
Daniel kritiserade faktiskt hur partisekreterarna skött kontakterna med kommuner o lokalavdelningar, etc…
Mats sade att den viktigaste uppgiften är att älska partiet i nöd o lust! Inte bara i framgångens tid utan också när det kärvar o vi kanske förlorar val. Man måste både kunna läxa upp lokalavdelningar och sparka språkrören på smalbenen. Tillgänglighet och respekt – ingen ska känna sig bortglömd.
Max – det krävs en bred erfarenhet, man måste veta hur det fungerar på olika ställen, riskdagsgruppen får inte fastna i det dagliga slitet. Det krävs en känsla o förmåga till preventiv riskhantering, att se till att det inte går fel.
Helene – ja! Att hålla ihop partiet, bygga förtroende, träffa människor och se behov. Se till att det finns utrymme för allas engagemang. Ge närhet (?) till de som har makt.
Anders – tycker om partiet o att vi blivit framtidsinriktade. Det är viktigt att utveckla organisationen o anpassa oss till att vi blivit större. Kommunikation måste vi bli bättre på, inte tappa i valet – ngt gick snett i hanteringen…
Michael – hitta samband mellan olika lokalavdelningar, vi är Sveriges modernaste parti men inte tillräckligt aktiva – på Face Book? O andra sociala medier. Stödja kanslisekreteraren?
Max får en fråga om vad han skrivit på sin blogg: att vi skulle legat bättre till om vi varit bättre organiserade. Förklarar att han inte gillar de stora medlemsmötena – men vill samtidigt värna om den interna demokratin. Det måste finnas talarlista o dagordning (vilket saknas i en del mindre avdelningar, i Göteborg som han kommer från har de haft sådana finesser sedan flera år tillbaka). Vad är det första du skulle göra som partisekreterare – snacka med de nya språkrören o kanslisekreteraren OM vad som är viktigast.
Daniel får en fråga utifrån vad han skrivit i Grönt: en partisekreterare ska förstå organisationen o det politiska spelet – vad betyder det konkret? Jo, man ska samarbeta med andra partisekreterare o vara med där saker händer och ha överblick. Tycker du att MP behöver mer ideologisk debatt och utbildning? Ja – vi måste skapa arenor för politisk och ideologisk debatt inom partiet.
Karin Jansson – ej närvarande men har skrivit egna frågor o svar o skickat in – fra måste vi bevara det gröna o inte bli grå!
Anders – det första jag skulle göra vore att ringa Almedalen och få till ett ideologiskt seminarium. Tycker han att Riks skulle ta ansvaret för utbildning istället för regionen o kommunerna? Det funkar bara i Stockholm (o knappt där, Hz) nej – men se till att möjlighet finns i alla lokala avdelningar. Det är ett tankefel idag, att man inte förstår att valrörelsen måste bedrivas hela tiden, inte bara valåren medan resten av tiden tillbringas i ngn sorts halvdvala. Ska partisekreteraren uttal sig i politiska frågor? JA, självklart, men inte driva egna frågor.
Helen – MP kan lära sig av andra organisationer, hon har tex erfarenhet av nykterhetsrörelsen o Makalösa föräldrar. Vi bör samarbeta mer med andra organisationer – som? Vill inte ge ngra exempel… jobba brett o ändra synen på ledarskap. Inte vara rädd för att lyssna o leda! Först skulle hon resa runt i landet o träffa lokala miljöpartister - men man ska inte försöka ändra för mycket o snabbt utan vara glada o stolta över att partiet växer. Hon kom också med den så vitt jag kunde märka enda internationella utblicken, vi kan lära av vår framgångsrika tyska Grünen Systerpartei. Utbildning är jätteviktigt!
Mats har i Grönt sagt att partisekreteraren främst har en organisatorisk roll men ska kunna ta en politisk när det behövs – när gör det det? Noterade tyvärr inte svaret, men han fyllde på med att vår största tillgång är driven, att vi är och uppfattas som det radikala alternativet inom svensk politik. Några nackdelar? Ja, vår svaghet är rädslan för ledarskap! Våra tre tidigare partisekreterare har varit för försiktiga.
Michael – vill ordna upp samarbetet mellan olika delar. Och att vi blir bättre på att ta hand om nya medlemmar o deras engagemang – ta hand om varumärket MP! Han har yrkeserfarenhet som organisationsutvecklare inom näringslivet. Samordning är viktigt.
Kandidaterna fick ta ställning till en rad påståenden o tyckte lika om det mesta. Ett undantag var frågan om partisekreteraren bör sitta i PS, vilket endast styrelsemedlemmarna tyckte… alla gillar en grön grund – men vad innebär det`
Max kunde svara som ett rinnande vatten, vilket Mats sa var ganska bra, men ideologin behöver utvecklas. Daniel påminde det anarkistiska arvet, som ett viktigt drag i vår ideologi. De andra fyllde på men det kom inte så mycket nytt. Istället blev det frågor fr publiken:
Hur jobbar man med åsikter i kommunerna som man inte håller med om resp avviker fr ledningens?
Mats – konkret gäller det tex betyg i olika årsklasser så får man respektera om det finns olika uppfattning i kommunavdelningarna, men gäller det tex främlingsfientlighet så får de inte uttryckas som MP.s
Varför så få kvinnor o folk m utländsk bakgrund?
Helene – de som skulle kunna ha varit intresserade kandiderar ju som språkrör, men på manssidan är det ingen idé att ställa upp…
Max: vi har akademiska o medelklassnormer.
Mats fyllde på det är svårt att förstå hur MP fungerar om man är från arbetarklass el annan etnisk bakgrund! Han ger också ett konkret exempel fr en (el fler?) kommun i Stockholms-regionen där de gamla medlemmarna som hållt lokalavdelningen i gång under många år o sitter på flera uppdrag kan ha svårt att släppa in de nya när de nu kommer.
Max säger åter att man måste ha framförhållning o se problemen som kommer innan de blir akuta, ring folk o prata igenom saker o ting innan konflikter uppstår.
Anders drar det mest konkreta exemplet, från när han var pressekreterare på Stockholm Pride o det blev bråk kring en talare, Glenn Hysén, eftersom det dök upp en historia om att han skulle slagit ner en homosexuell man på en toalett i Frankfurt, men de lyckades vända det till ngt positivt.
Mats sa ngt om att man måste vara tillgänglig dygnet runt, men Daniel höll inte riktigt med.
Alla tillfrågades också om andra uppdrag o om de kommer att hinna med el avsäga sig sådana, samt slutligen om de hade ngra avvikande åsikter, från partilinjen. Sådana ska ej uttalas sade Daniel, Mats sa att han är skeptisk till räntefri ekonomi, Anders att han har en annan åsikt om föräldrapenning, men kan förklara hur partiet tänker. Helene sade att det är en sak vad man säger utåt, men med språkrören tex måste man ju säga vad man verkligen tycker, om man nu är skeptisk till partilinjen.
Sammantaget fick vi se o höra sex kompetenta miljöpartister tala för sig själva o partiet. Jag känner ngra av dem personligen men har försökt ge en rättvisande om än ej heltäckande bild av vad de sa. Har jag i hastigheten missförstått ngt så är det bara att beklaga, o om det är ngt ni undrar över så kontakta gärna kandidaterna själva!
Nedtecknat av
Hans Andersson
söndag 27 februari 2011
måndag 7 februari 2011
Möte, information o diskussion
På onsdag, den 9/2 har Järva lokalgrupp möte i Rinkeby folkets hus, kl 18.00
vi inleder med information om Stockholmsporten (se tidigare inlägg) och diskuterar sedan denna o andra frågor.
välkomna!
Hans Anderson
vi inleder med information om Stockholmsporten (se tidigare inlägg) och diskuterar sedan denna o andra frågor.
välkomna!
Hans Anderson
onsdag 2 februari 2011
Frukost i Kista?
Trafikverkets projektchef Eva Nordberg informerar om ombyggnaden av vägarna, hur det kommer att bli när det är färdigbyggt och hur du bäst tar dig till Kista under byggtiden. Frukostmötet är helt kostnadsfritt.
Anmäl dig till Kista Frukostmöte!
(anmäl dig senast torsdagen den 3 februari)
Detta är ett i raden av frukostmöten om "det expansiva Kista", om vad som byggs om och byggs nytt i regionen.
Väl mött i Kista Science Tower!
Om du har några frågor om frukostmötet, vänligen kontakta Anette Scheibe Lorentzi på anette.scheibe@kista.com.
GÅ GÄRNA DIT O STÄLL KRITISKA FRÅGOR! hANS a.
Anmäl dig till Kista Frukostmöte!
(anmäl dig senast torsdagen den 3 februari)
Detta är ett i raden av frukostmöten om "det expansiva Kista", om vad som byggs om och byggs nytt i regionen.
Väl mött i Kista Science Tower!
Om du har några frågor om frukostmötet, vänligen kontakta Anette Scheibe Lorentzi på anette.scheibe@kista.com.
GÅ GÄRNA DIT O STÄLL KRITISKA FRÅGOR! hANS a.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)